I'm on my way to brighter days

Alla inlägg under november 2011

Av Eveliina med två i - 13 november 2011 11:07

Nu ska jag berätta om min viktresa. Jag bestämde mig för att dela upp den eftersom den blev så lång. Men hur som helst. Allting började för ett år sen, kan man säga. Jag gick i konståkning då men hade tröttnat på det och bestämde med min mamma och min tränare att jag skulle sluta tävla och träna lite som jag ville. Jag tränade bara fyra-tre gånger i veckan då, vilket är väldigt lite jämfört med att jag tränade uppåt åtta gånger i veckan förut. Jag tyckte detta var mycket bättre nu, hade verkligen tröttnat på konståkningen.

   Nu var ju mitt stora misstag hur jag åt. Jag hade aldrig tidigare tänkt på vad jag stoppade i mig, jag gick ändå inte upp i vikt för jag behövde all den energi till att träna så tufft som jag hade gjort. Jag kunde äta stora marabouchokladkakor plus lösgodis utan att ha dåligt samvete. Kunde till och med tänka att det kanske inte skulle räcka ifall jag blev sugen på mer...

   Jag kommer inte riktigt ihåg om jag åt precis feta chokladkakor med lösgodis längre men jag åt hur som helst ganska onyttigt och det slank ner en glass med kolasås här och några karameller där, och eftersom mitt energibehov inte alls var på samma nivå längre gick jag naturligtvis upp i vikt. I början märkte jag det inte ens. Sedan började jag väl att märka det här och där med förnekade att jag skulle kunna gå upp i vikt. Det hade ju aldrig hänt tidigare! Men kläder blev tightare och jag gick upp någon storlek och fick en hemsk degklump på magen...

   Sen en dag förstod jag, jag hade gått upp säkert 5 kilo eller mer i vikt! Detta var på våren 2011. Jag började tänka att jag måste göra något t det här för jag skämdes för min kropp. Hur kunde jag låta detta hända och vara så blind?? Så jag började söka på internet hur man skulle kunna gå ner i vikt. Jag hittade en sida där det stod hur man fick platt mage. Jag drack mycket vatten, gjorde sit-ups på morgonen, masserade den ibland, o.s.v Naturligtvis fungerade inte det här (hur dum får man vara?) och min degklump var envist kvar efter några veckor och jag slutade med detta löjliga försök. Jag fortsatte mina sökningar på nätet. Jag måste bara komma på ett sätt! Jag ville absolut inte svälta mig själv eller så. Jag började ta tag i det samtidigt som vi fick sommarlov; nu jävlar skulle allt äckligt fett bort! Jag hade hittat information och recept med LCHF-dieten. Min mamma gillade inte alls från första början att jag började ändra och mixtra med maten.

   Jag gick på den här dieten i ett par veckor. Första dagarna var hemska och jag var hungrig hela tiden, fast det stod att man skulle hålla sig mätt länge tack vare den stora fetthalten i maten. Jag gick verkligen och längtade tills tre timmar hade gått så jag kunde äta något, allt som fanns i mitt huvud var mat! Men detta sug gick över som tur var. Jag fick min mamma att prova på LCHF några dagar men hon tyckte inte alls om den och mådde dåligt av den så hon slutade och tyckte att jag också skulle det. Jag åt knappt några kolhydrater alls, hade uteslutit bröd, pasta, potatis och ris. Och det jag åt fick helst inte överskrida 10 g kolhydrater per 100 g. Annars blev jag orolig.

   Mitt mål från början var att gå ner ca fem kilo till 55 kilo. Jag antog att det skulle räcka och ställde in mig på det. Mitt höftmått (lite under naveln) var ca 88-89 cm.

   Jag kommer ihåg ett samtal som jag och min mamma hade när jag började med min viktresa. Hon var väldigt tveksam till det hela och frågade mig vad jag skulle göra när jag gått ner fem kilo. Jag skojade och sa att då kommer jag fortsätta och gå ner mer och mer. Jag visste inte hur rätt jag hade då.

   Jag började även med ett promenad-program som jag hittade på en sida på internet. Jag tror inte jag vägde mig så mycket i början men jag förstod att man var tvungen att kombinera kost och motion för att det skulle ske lite förändringar snabbare. Så jag började gå ett tre veckors-program. Det var allt från 30 min rask promenad till två timmar.

   Men så småningom så kunde jag inte riktigt hålla LCHF. Det blev för mycket fett för min smak och mamma tjatade att det inte var bra med så lite kolhydrater och så vidare. Så jag började utveckla min egna diet, kan man säga. Jag ökade försiktigt på med ris, pasta och potatis. Litade inte riktigt på kolhydraterna ännu. Bröd uteslöt jag fortfarande. Men jag åt saker som jag ansåg nyttiga med mer kolhydrater än 10 g per 100 g nu i alla fall. En sak som jag lärde mig att äta under min resa som jag är ganska tacksam för är grönsaker. Jag åt det knappt alls förut men nu älskar jag sallader och måste ha minst hälften av tallriken fylld med grönsaker. Det kändes som jag börjat uppskatta mat mer och jag började förstå hur FEL jag åt förut.

   I början av sommaren åkte jag och två kompisar till en stuga mitt ute i skogen. Det enda vi gjorde var typ att äta och gissa om jag höll på att bli helt knäpp. Vi mosade u oss allt möjligt onyttigt i stora mängder och sen satt vi bara där. Jag hade lust att bara resa mig upp och göra massa sit-ups på golvet eller gå ut på en riktigt lång promenad. Mina kompisar tyckte jag var helt knäpp. Jag var jätterädd att jag gått upp mina två eller ett kilo som jag hade tappat då. När jag kom hem hade jag gått upp lite och vråltränade dagarna efter. Efter några dagar var jag tillbaka på minus igen.

    Någonstans mitt i sommaren hittade jag på youtube en pilatesinstruktör som gjorde massa pilatesvideor som jag tyckte verkade bra. Hade börjat med pilates lite grann hemma med hjälp av en bok som vi hade, och jag tyckte om det. Jag gjorde de här videorna ganska mycket i början. Jag tyckte det var så roligt! Jag tränade det varje dag och en gång tränade jag två och en halv timme i sträck. Senare förstod jag att jag höll på att överträna mig själv, musklerna som jag använde fick ingen chans att vila. Så jag drog ner på pilatesen efter ett tag och började med pilates varannan sag och ut och gå varannan dag. I början gick jag promenader som var runt en hav timme till en och en halv timme långa men sen kunde jag inte gå under en timme.

   Samtidigt höll jag på att dra ner på maten mer och mer. Jag hade hittat en sida på internet som man kunde skriva i vad man ätit och hur många kalorier man fått i sig. Jag kommer inte ihåg vilken kalorinivå jag låg på i då. Jag hade även börjat med små tallrikar, dricka minst två glas vatten till varje måltid, äta var tredje timme, tugga maten ordentligt, drog ner på både kött och kolhydrater för att det innehöll mest kalorier. Jag förstod att för att kunna gå ner i vikt måste man ligga på ett underskott. Så jag gav mig in i kalori-djungeln och började räkna.


fortsättning följer i del 2.

Av Eveliina med två i - 12 november 2011 23:25

Igår efter skolan så drog man till fest med underbara louise. blev lite stressigt eftersom jag bestämde mig för att ut och gå i en timme innan. sen sega jag lite när jag gjorde mig i ordning (faila med sminkningen).

 det var en gammal barndomskompis som bjöd mig på en fest med temat sommar.. jag och louise struntade i det och gjorde oss snygga helt enkelt. hade lite problem att hitta till lokalen och mamma blev lite irriterad eftersom det var hon som körde. väl där var man lite tveksam. vi såg ingen annan med alkohol mer än oss och dom hade typ ställt fram värsta buffén på ett bord och festen började likna ett barnkalas. louise hade samma misstankar som stärktes allteftersom kvällen fortsatte. de anordna massa lekar och bjöd på alkoholfri bål och man började faktiskt undra vad man gjorde där.. det verkade bara vara vi som blev ganska fulla och ville vara sociala (kände ingen annan mer än barndomskompisen på festen) men dom andra var astråkiga och höll sig i sina grupper och måste tyckt vi var helt körda eller något. men vi hade så kul vi kunde ha på det där kalaset i alla fall! riktig besvikelse asså! dessutom hade någon snott en cider från mig! stön! kan man inte få ha sina grejer ifred eller?? nej men nästa gång jag festar ska det vara med personer som vet hur man festar! men som plåster på såren snodde jag i alla fall med mig två kokosnötter som dom hade där... (a)

Av Eveliina med två i - 12 november 2011 22:17

Hellu! Här börjar jag alltså blogga. Har ingen aning om om någon kommer att läsa den men känner att jag behöver skriva av mig någonstans. I min blogg ska jag skriva om min vardag, hur jag har det, hur jag mår och vad som händer (förhoppningsvis händer det väl något...). Främst ska jag nog skriva om min viktresa som började i juni och hur den har förändrat mitt liv. Skriver mer om det i nästa inlägg. Nu ska jag försöka få lite ordning på bloggen till en början... See ya later!


/Kram E

Tidigare månad - Senare månad

Presentation


Hej! Jag är en tjej som skriver om mitt liv, vad som sker i det, tankar och funderingar, osv, men främst om min kamp mot anorexin. Hoppas du hittar nånting i min blogg som intresserar dig och stannar! Puss!

Gratis-trafik.se

Mejla mig!

eveliina.uimonen@hotmail.se

Instagram

Eveloinen

Weheartit

Fråga mig

38 besvarade frågor

Besöksräknare

Stöttningsgrupper på facebook för äs!

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14 15
16
17
18 19 20
21
22
23 24 25
26
27
28 29 30
<<<
November 2011 >>>

Arkiv

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Bloggar

Länkar

Besöksstatistik

Övrigt


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se